Wat is asbest

Sterk natuurproduct

Asbest is een verzamelnaam voor een aantal in de natuur voorkomende mineralen die zijn opgebouwd uit fijne microscopisch kleine vezels. Het komt van het Griekse woord ‘Asbestos’ wat onverwoestbaar betekent. Het is een delfstof die in o.a. Zuid Amerika en Rusland wordt gewonnen.

Door zijn eigenschappen als sterk, slijtvast, isolerend, brandvertragend en het product goedkoop was, is het veelvuldig toegepast in woningen en gebouwen. Per 1 juli 1993 is het verboden om asbest of asbesthoudende producten te bewerken, verwerken of in voorraad te houden.

homepage-asbest
soorten asbest

Soorten asbest

Asbest kan onderverdeeld worden in serpentijn (wollig, chrysotiel) en amfibool (naaldvormig, overige soorten asbest).
De drie meest voorkomende soorten zijn wit (chrysotiel), bruin (amosiet) en blauw (crocidoliet).

Verder valt het materiaal te verdelen onder hechtgebonden en losgebonden materiaal. Hechtgebonden materiaal, hierin zijn de vezels stevig verankerd (bijvoorbeeld een intacte cementplaat). Losgebonden materiaal, dit materiaal laat snel vezels vrij, het asbest is minimaal verankerd (bijvoorbeeld spuitasbest, koord).

Waar kan zich asbest bevinden?

Hiervoor hebben wij een mooi interactief huis gemaakt waarmee je direct kunt zien waar asbest zich kan bevinden.

huisjeHomepage
herkennen

Asbest herkennen

Er is geen complete lijst beschikbaar waarin alle producten zijn opgenomen welke asbest bevatten. Een asbest verwijderaar of inspecteur van een inventarisatiebureau herkent asbestverdacht materiaal door ervaring en vaak de volgende kenmerken; de kleur (lichtgrijs), structuur materiaal (vezelstructuur en honingraatmotief) en het toepassingsgebied.

Toch zal een asbest verwijderaar of een inspecteur niet alleen middels een visuele inspectie een uitspraak doen of het product daadwerkelijk asbest bevat. Hiervoor zal een monster worden genomen en door een geaccrediteerd laboratorium worden geanalyseerd. Vervolgens wordt een materiaalidentificatie rapport opgesteld waarin zowel het percentage als de soort(en) asbest is opgenomen.