asbest lint

Erasmus MC test middel tegen asbestkanker

Asbestkanker te lijf

Het Erasmus MC is begonnen met de productie van een experimenteel middel tegen asbestkanker, ofwel mesothelioom.

Cleanroom lab dendritsche cellen asbestkanker
Dit jaar ontvangen negen patiënten met mesothelioom het proefmiddel. De eerste inspuitingen zijn al toegediend, in verschillende doses.

Inspectie
De start van de productie van het middel is mogelijk dankzij een zogeheten GMP-vergunning die de afdeling Hematologie heeft gekregen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Cleanroom
In een uiterst schone labruimte, cleanroom, op de dertiende verdieping van het witte faculteitsgebouw in Rotterdam, worden cellen zodanig bewerkt dat ze de eigen afweer moeten gaan helpen bij het opruimen van de kankercellen.

Eigen afweer
Het proefmiddel bestaat uit ‘getrainde’ dendritische cellen die T-cellen activeren om de kanker te lijf te gaan. Een groot voordeel is dat het middel amper bijwerkingen zal hebben, in tegenstelling tot een chemokuur.

Geen genezing
Nog nergens ter wereld is genezing van asbestkanker mogelijk. Zo’n vijf- tot zevenhonderd Nederlanders krijgen jaarlijks de diagnose van deze levensbedreigende longziekte. De meeste patiënten sterven binnen maanden, al zijn er uitzonderingen die jarenlang leven.

Vervolgstudie
De experimentele studie van het Erasmus MC biedt plaats aan negen patiënten en zit vol. Of er volgend jaar een grotere vervolgstudie komt, hangt af van de financiering.

Prestatie
Het binnenhalen van de GMP-vergunning voor celtherapieproducten is een prestatie, zegt immunoloog dr. Eric Braakman. Het Erasmus MC is langs de meetlat van de farmaceutische industrie gelegd. “De eisen die gelden, zijn erg zwaar.” De afdelingen Hematologie, Apotheek en Longziekten hebben samengewerkt om het certificaat te verkrijgen.

Onderzoeksteam
Het onderzoeksteam van het Erasmus MC dat het immuunsysteem helpt bij de aanpak van de kankercellen, staat onder leiding van longarts-oncoloog prof. Joachim Aerts.

 

Bron; Erasmus Medisch Centrum

http://www.erasmusmc.nl/corp_home/corp_news-center/2015/2015-06/asbestkanker.te.lijf/