Plantsoenstraat te Purmerend

Herinrichten Plantsoenstraat te Purmerend

Op de hoek van de Plantsoenstraat in Purmerend wil ondernemer/ontwikkelaar Arie Hollenberg i.s.m. architect Jan Rietvink uit Oosthuizen, een mooie nieuwe ontwikkeling realiseren. In het momenteel voorliggende plan wordt het voormalige café in de Plantsoenstraat en het naastgelegen ‘Jihlavahuis’ betrokken. Het ‘Jihlavahuis’ wordt volgens architect Rietvink op verzoek van de gemeente Purmerend ‘opgetild’, in een soortgelijke stijl herbouwd en in het totaalplan geïntegreerd. In deze eerste fase van een totaalplan, waarin alleen deze panden worden betrokken en het pand om de hoek tegenover parkeergarage ’t Lammetje, komt een winkelruimte op de hoek en in totaal zes ruime appartementen in de Plantsoenstraat en zes starterappartementen om de hoek.

Zo’n vier jaar geleden kocht ondernemer Arie Hollenberg het oude café van de toenmalige eigenaar Bert Witkamp. Er zijn volgens Hollenberg al meerdere plannen voor het gebied gemaakt en met het college van B & W besproken. Architect Jan Rietvink vertelt: “We willen graag een totaalplan maken voor het hele gedeelte van de Plantsoenstraat, vanaf het voormalige café, tot de Nieuwstraat aan toe, eventueel met de opslagruimte van kraamverhuurder fa Modder. Dat plan willen we gefaseerd uitvoeren. Het is belangrijk dat je verder denkt dan alleen je eigen invulling. Het gaat tenslotte om een mooie totaalinrichting van deze belangrijke plek in de stad. Bovendien zou het prima passen in de plannen met de te bouwen markthal op het voormalige terrein van de Nukahal.” Rietvink legt momenteel, samen met Arie Hollenberg en zijn adviseurs, de laatste hand aan het plan. “Het worden in ieder geval bakstenen gebouwen met gebruik van traditionele materialen,” verzekert Rietvink. “Een dezer dagen gaan we het resultaat aan de gemeente presenteren.”

Uit de toon vallen

Arie Hollenberg is al bijna vijf jaar met het plan bezig en hij hoopt dat de plannen nu snel kunnen doorgaan. In eerste instantie wilde het college van B & W het Jihlavahuis behouden in de huidige staat, maar uiteindelijk bleek dat niet haalbaar omdat het uit de toon zou vallen. In het huidige plan wordt eerst alleen de hoek van de Plantsoenstraat ontwikkeld. Rietvink: “Het Jihlavahuis wordt in stijl her-bouwd en als het ware opgetild. Daaronder komt op de hoek een ruimte geschikt voor commerciële doeleinden, zoals een winkelt.” In de Plansoen- straat gaat de nieuwe ontwikkeling bestaan uit drie lagen met een kap. In de Plantsoenstraat is dan ruimte voor zes driekamer appartementen van circa 70 m2. Om de hoek, tegenover parkeergarage ’t Lammetje, komen zes twee-kamer starterappartementen (circa 45 m2). De tweede fase van het totaalplan zou tot de hoek van de Nieuwstraat lopen. En in een derde fase zou ook de opslagruimte van de firma Modder aan de Nieuwstraat als mogelijkheid kunnen worden betrokken.

Hotel Bellevue

Jan Rietvink is ook de architect van het plan met het voormalige Hotel Bellevue aan het Tramplein, waar woningcorporatie Intermaris appartementen wil realiseren. Jan Rietvink hierover: “Dit plan is onlangs in de raadscommissie gepresenteerd. We hebben het met de Vereniging Historisch Purmerend besproken en die is ook enthousiast.” In dit plan kunnen 21 sociale huur appartementen gerealiseerd worden. Rietvink is ook al jaren betrokken bij de plannen met het De Vijfhoek. “Daar was aanvankelijk een plan om een parkeergarage voor de stad te realiseren. De gemeente Purmerend is destijds helaas afgehaakt, maar ik blijf het een oplossing vinden voor een parkeervoorziening in de binnenstad van Purmerend,” aldus de architect.

Bron: Regio zaken