
Hoe ouder je bent, hoe creatiever je wordt
Arie Hollenberg begon zijn loopbaan als 14-jarige bij het landbouwbedrijf van Jan Jonk in Zuidoost-beemster, op de plek waar nu de golfbaan Beemster ligt (Kavel 2). Door toeval kwam hij in de transportbranche terecht. Eerst aan de Purmerenderweg, sinds 1980 is het bedrijf gevestigd aan de Vredenburgweg in Zuidoostbeemster, waarbij de sloopactiviteiten zijn gestart. Het inmiddels opgerichte Waterlandziekenhuis verkocht in 1986 het Luduinaziekenhuis en het stadsziekenhuis aan Arie Hollenberg en projectontwikkelaar Jan van der Linden (de Lindengroep; red.). In 1988 ging Arie slopen en Van der Linden ontwikkelen en heeft hij er het kantoorpand Liduinatuinen gebouwd. Momenteel legt men de laatste hand aan weer een nieuwe ontwikkeling van het pand tot appartementen, aan de hand van de ontwerpen door EWP Purmerend.
Overspannen
Arie Hollenberg was (en is) een harde werker. In 1995 raakte hij overspannen. “Op weg naar Amsterdam-Noord was ik letterlijk even de weg kwijt en reed ik met mijn auto zo een plantsoen in. Ik ben toen ‘toch maar effe’ naar de huisarts gegaan. Deze constateerde een veel te hoge bloeddruk.” De arts gaf Hollenberg de raad meer afstand van zijn werk te nemen, maar Arie wist dat zoiets niet in zijn aard lag. “Ga dan verder weg van je werk wonen,” gaf de huisarts als raad. De Kamer van Koophandel wist Arie op een goed moment te vinden toen er iets voor startende bedrijven georganiseerd moest worden. Op het terrein van Klaas Laan aan het Noorderpad werd een grote tent neergezet voor een startersevenement. Er was één donkere man onder de bezoekers en Arie raakte met hem in gesprek. De man, Erik Leito, bleek uit Curaçao te komen en nodigde Arie uit. In juli 1996 ging Hollenberg naar de Caraïben. Hij verbleef er in Hotel Van der Valk in Willemstad. Erik Leito had inmiddels ook zijn broer Siegfried ingelicht over de komst van de Beemster ondernemer. Arie kreeg een rondleiding over het eiland en zag de mooiste plekjes. Toen ze bij Santa Barbara Beach aankwamen, stapte hij voor wat boodschappen het plaatselijke buurtwinkeltje binnen, dat eigendom bleek te zijn van een ondernemer met de naam Jamiel Ameidi. De winkel stond op een stuk land, eigenlijk rimboe, van vijf hectare en Arie vroeg al snel of de man de grond misschien wilde verkopen. Zijn broers uit Venezuela bleken daarover te moeten beslissen, maar te koop was het stuk land wel degelijk.
Recompensa resort
Arie liet de broers overvliegen en Siegfried en Erik Leito en Ameidi fungeerden als Spaans/Engelse tolk. Arie bood op een, naar zou blijken belangrijke zaterdag, met zijn Hollandse handelsgeest de helft van de vraagprijs. Op maandagochtend zat Arie met de verkopers al bij de notaris. Toen Hollenberg meteen tien procent van de koopprijs overmaakte, bleken vertragende regeltjes opeens verdwenen en kon de Beemsterling op dinsdag al beginnen met het bouwrijp maken van het terrein. Omdat Siegfried ook in de eiland Ruimtelijke Ordening planning zat, mocht Hollenberg er bouwen en verliep het bouwproces snel. Na twee maanden was de bouwvergunning binnen. Uiteindelijk kwamen op het terrein dertig woningen en dertig appartementen. Met de investeringsregels van het eiland uit 1996 dat een investeerder tien jaar lang geen belasting hoefde te betalen was Arie ook in zijn nopjes. Inmiddels heeft Hollenberg 15 woningen verkocht en heeft hij er nog 45 in bezit voor de verhuur in zijn Resort met de welluidende naam La Recompensa (de beloning). Veel gasten zitten er al jaren, anderen zijn vakantiegangers, ook veel van bedrijven uit Nederland.
Bouwregels
Zijn buitenlandse ondernemersavontuur bleef niet beperkt tot Curaçao. Het moet rond 2005 zijn geweest en Arie voegde ook Colombia toe aan zijn lijstje. “Waarom? Zuid-Amerika ontwikkelt zich beter dan Europa en heeft zoveel potentie qua winkels, huizen, etc.” Hij belandde in Barranquilla, een stad van zo’n 3,5 miljoen inwoners, waar hij tegenwoordig ook verblijft. Arie Hollenberg kocht in de buurt een stuk grond met huis en kreeg binnen een maand de bouwvergunning voor de realisatie van een spa met schoonheidssalon, met daarboven 12 appartementen en onder het gebouw een parkeergarage. Arie ging met het plan naar de buren, die enthousiast waren. “In tegenstelling tot Nederland, heb je in Colombia bij het aanvragen van een bouwvergunning alleen te maken met de directe buren en Bouw & Woningtoezicht van de gemeente. In Colombia is het nog leuk onder- nemen, in Nederland is de regelgeving doorgeslagen,” aldus de ondernemer.
Nieuw project
Het Colombiaanse avontuur was nog niet ten einde. Arie keek in de krant en zag een stuk grond te koop staan van 4500 m2, vlak bij de prachtige playas, slechts tien minuten van Barranquilla. De eigenaars van het terrein met gebouwtje bleken een arts te zijn en zijn vrouw, die acupunctuur beoefende. Arie bood ‘naar goed gebruik’ de helft van de vraagprijs, maar de koop ging deze keer niet door. Na anderhalf jaar kwam Arie weer op de plek aan en zag dat het terrein nog steeds te koop stond. Hij kocht het deze keer wel, voor slechts € 100.000,-. Hollenberg: “Ik zag de mogelijkheden en de groeipotentie van de havenplaats Barranquilla en Puerto Colombia vlakbij. Ik bedacht dat de vele zakenmensen in de stad ook een rustpunt nodig hebben. De hotels staan allemaal in de drukke stad.” Hollenberg had ook hier spoedig de juiste contacten en realiseerde, samen met een architect, in het mooie natuurgebied een klein hotel/spa met 18 kamers (Hotel Campestre el cisne). De bouw werd bijna stilgelegd, omdat het pand afweek van de bouwtekening. In plaats van twee- werden het drie lagen. Arie: “Ik had daar dertig mensen aan het werk, dus was het project erg belangrijk voor de werkgelegenheid. Uiteindelijk zei men: ‘als het project klaar is, maak je maar een nieuwe aangepaste tekening’. Inmiddels heeft Arie nog een extra stuk grond van 45.000 m2 gekocht achter het gebouwde hotel tot aan het meer in het natuurgebied. De Beemsterling kan ook daar het ondernemen niet laten…
Bron: Regio zaken